NOEME WILLEM
VISSER Wie en Waarom

LITURGIE &CETERA Thema's
 Kerkelijk Jaar
Hoofddienst  Getijden Devotie Uitingsvormen 

Liturgie

LITURGIEK
Liturgiek TVG

Liturgiegeschiedenis

Joods

Vroeg Christelijk

Oosters Orthodox

Westers Katholiek

Protestants

HYMNOLOGIE

Geschiedenis van de Hymnodie

Oud Joodse Hymnodie
Vroeg Christelijke Hymnodie
Griekse Hymnodie tot 900AD
Latijnse Hymnodie
Lutherse Hymnodie
Calvinistische (Franse) Psalmodie
Nederlandse Gemeentezang
na de Reformatie

Engelse Hymnodie

Muziekgeschiedenis


Kunstgeschiedenis

Prehistorie, Oudheid en Vroege Middeleeuwen
Renaissance
Barok en Rococo
Negentiende Eeuw
Twintigste Eeuw

 



Bidden met psalmen.
Bidden doe je niet om God te informeren. Bidden doe je misschien wel in de eerste plaats om jezelf op God te richten, om de barrieres die in jezelf zijn, de afleiding die er steeds is, te boven te komen en dichter bij God te komen. Als je dichter bij God komt, dan beginnen de wonderen te gebeuren. Je vindt rust, je gaat beter in je vel steken, je leert jezelf te accepteren, zelfs het zelfreparerende vermogen van je lichaam gaat beter functioneren (daar is blijkbaar onderzoek naar geweest, u raad het, in Amerika). Voorbede is eigenlijk een vervolg. Hoe kun je immers voorbede doen als je niet eerst contact legt.
De discipelen vroegen al: wat zullen wij bidden. En zij kregen het Onze Vader, dat wij als gebed gebruiken, maar dat ook als richtlijn gebruikt kan worden voor je eigen bidden (waarover een andere keer).
Een oude gewoonte die sommige mensen in de gemeente nog steeds praktizeren, is het bidden met psalmen. Elke dag een psalm. (Kloosterlingen bidden veel meer psalmen per dag, maar die leggen zich er ook speciaal op toe.)
Bidden met psalmen hoeft nooit te vervelen, omdat het zoveel mogelijkheden heeft.
-Verwoording van eigen verlangen (Ps 42), vreugde, verdriet, of nood (Ps 130, 88).
-Plaatsvervangend inlevend bidden voor anderen (Ps 31), maar ook met anderen danken etc. Door zo de psalmen te bidden overstijg je de beperkingen van je eigen situatie, en wordt je opgenomen in de grote kring van Gods kinderen.
-Meimeren over woorden en zinnen. Vroeger zag je ze veel, die teksten aan de muur. Als je psalmen leest met het oog op zulke teksten (bijvoorbeeld: De Heer is mijn Zon en Schild)
dan kun je als je zo'n tekst tegenkomt er een tijdje bij stilstaan, er over mijmeren, bedenken wat je daarvan ervaren hebt. De psalmen zitten vol met dit soort mijmerteksten, heel geschikt om je mee te richten op God
-Meeleven met Jezus' lijden. Psalm 22 is natuurlijk het bekendste voorbeeld van een psalm die Jezus op het lijf geschreven is, en waaruit hij aan het kruis ook citeert. Maar je kunt veel meer psalmen lezen als Jezus' psalmen, en daardoor dichter bij Jezus komen. En omdat in Jezus God ons het meest nabij gekomen is, is dit ook een beproefde manier om dichter bij God te komen.
Als je vaak met psalmen bidt, ontdek je dat ze een reservoir vormen van mogelijkheden om dichter bij God te komen, waar je in allerlei situaties wat aan hebt.