NOEME WILLEM
VISSER Wie en Waarom

LITURGIE &CETERA Thema's
  Kerkelijk Jaar
Hoofddienst   Getijden   Devotie   Uitingsvormen  

Liturgie

LITURGIEK
Liturgiek TVG

Liturgiegeschiedenis

Joods

Vroeg Christelijk

Oosters Orthodox

Westers Katholiek

Protestants

HYMNOLOGIE

Geschiedenis van de Hymnodie

Oud Joodse Hymnodie
Vroeg Christelijke Hymnodie
Griekse Hymnodie tot 900AD
Latijnse Hymnodie
Lutherse Hymnodie
Calvinistische (Franse) Psalmodie
Nederlandse Gemeentezang
na de Reformatie

Engelse Hymnodie

Muziekgeschiedenis


Kunstgeschiedenis

Prehistorie, Oudheid en Vroege Middeleeuwen
Middeleeuwen
Renaissance
Barok en Rococo
Negentiende Eeuw
Twintigste EeuwBuikademhalingsoefening

Deze oefening is ervoor om de adem meer naar de buik te laten gaan, je middenrif te ontspannen. Het is een manier van ademen die snel een ontspannend gevoel geeft. Bij grote lichamelijke inspanning gebruiken we veel lucht. Om deze grote hoeveelheid lucht te kunnen ademen gebruiken we onze hele borstkas. We ademen met name hoog in de borst en in de flanken, omdat daar het meeste ruimte is voor de adem. Om aan de grote zuurstofbehoefte te kunnen voldoen tijdens sporten wordt deze ruimte optimaal benut. Vaak blijft de ademhaling ook hoog in de borstkas bij minder lichamelijke inspanning of wanneer er sprake is van stress.

Hoe adem je nu?
We beginnen eerst ons eens bewust te maken waar de adem nu met name heengaat. Adem je hoog in borst, in de flanken, naar de buik of een combinatie van die beiden. Niets is goed of fout, je neemt alleen maar waar.

Buikademhaling
Leg een hand op je buik, net boven je navel
Adem rustig en beheerst in naar die hand. Je voelt dat de ademhaling tegen je hand duwt.
Adem dan weer kalm uit en voel hoe je buik weer ruimte geeft aan je hand. Om het effect te versterken kun je eventueel met je hand of je buikspieren iets meehelpen. Doe dit subtiel en zonder kracht.
Adem zo een aantal keren door.
Stuur het ritme van je adem niet, laat het in en uitgaan op natuurlijke wijze gedurende de hele oefening. Sturen van de adem kan leiden tot een te snelle ademhaling en hyperventilatie. Je lichaam geeft zelf wel aan wanneer het tijd is voor een nieuwe in of uitademing.
Buikademhaling bij Meditatie
Buikademhaling is bijzonder geschikt om in situaties van stress een stukje rust te vinden bij jezelf. Pas het toe op het moment dat je gespannen bent of even een moment rust in jezelf wilt creëren. Het is de meest gebruikte ademhaling voor meditatie. Het maakt het mediteren rustiger en geeft een ontspannen gevoel.