NOEME WILLEM
VISSER Wie en Waarom

LITURGIE &CETERA Thema's
 Kerkelijk Jaar
Hoofddienst  Getijden Devotie Uitingsvormen 

Liturgie

LITURGIEK
Liturgiek TVG

Liturgiegeschiedenis

Joods

Vroeg Christelijk

Oosters Orthodox

Westers Katholiek

Protestants

HYMNOLOGIE

Geschiedenis van de Hymnodie

Oud Joodse Hymnodie
Vroeg Christelijke Hymnodie
Griekse Hymnodie tot 900AD
Latijnse Hymnodie
Lutherse Hymnodie
Calvinistische (Franse) Psalmodie
Nederlandse Gemeentezang
na de Reformatie

Engelse Hymnodie

Muziekgeschiedenis


Kunstgeschiedenis

Prehistorie, Oudheid en Vroege Middeleeuwen
Renaissance
Barok en Rococo
Negentiende Eeuw
Twintigste Eeuw

 



Leer bidden

Er zijn veel verschillende manieren van bidden.
-Je kunt bidden met psalmen en andere bijbelgedeelten. Monniken in kloosters doen dit in hun 'getijden' (ochtend-, middag-, avondgebed)
-Je kunt bidden met je eigen woorden
-Je kunt bidden met door anderen verwoorde gebeden

Het advies dat hier volgt werd oorspronkelijk geschreven voor een kinderboek. Maar of je kind of volwassene bent, bidden is gemakkelijker dan je denkt. Miljoenen mensen van elke leeftijd bidden elke dag.

Je hoeft geen gebeden te kennen als je wilt bidden - woorden kunnen zelfs in de weg staan. Stel je Jezus voor en zeg gewoon wat je in je hart voelt. Let wel! God hoort ieder gebed - maar niet alle gebeden worden beantwoord op de manier waarop we het verwachten of wensen; we bidden niet altijd dat Zijn wil geschiede! 'Schietgebeden' kunnen altijd en overal hun weg naar God vinden.

Maar gelukkig hebben we in ons leven niet alleen momenten van crisis. Hoe zit het dan met bidden elke dag? We moeten dichter bij God komen, ons op Hem afstemmen, Zijn liefde voor ons ervaren en onze plaats in de wereld ontdekken. Gebed is een manier om dat te doen.

Hoe begin je?

Gebruik je hand.
Je kunt je vingers gebruiken om te denken aan verschillende dingen waar je voor kunt bidden.

Duim:
Dit is de sterkste vinger aan je hand. Dank voor alles sterke dingen in je leven zoals huis en gezin, relaties die je steunen en inspireren.

Wijsvinger:
Dit is de aanwijsvinger. Bid voor alle mensen en dingen die richting aan je leven geven en je helpen. Vrienden, leraren, artsen, verpleegster, politie, brandweer, huishoudelijke hulp, etc.

Middelvinger:
Dit is meestal de langste vinger. Bid voor belangrijke mensen, mensen met macht in de wereld, regeringsleiders, parlementsleden, gemeenteraadsleden etc. .

Ring vinger:
Dit is de zwakste vinger aan je had. Hij kan niet veel zelfstandig doen. Denk aan de armen, de zwakken, de hulpelozen, de hongerigen, de zieken en aan mensen met verdriet.

Pink:
Dit is de kleinste en laatste vinger aan je hand. Bid voor jezelf.

Wanneer zal ik bidden?

Traditioneel werd 's ochtends en 's avonds en bij de maaltijden gebeden maar je kunt een tijd uitzoeken die jou goed uitkomt. Het is behulpzaam als je ergens rustig kunt zitten en tijd voor jezelf hebt.

Moet ik knielen?

Knielen is de traditionele houding voor berouw en staan voor lofprijzing maar je kunt in elke houding bidden - lopend, staand, zittend, waar je je het beste bij voelt.

Wat moet ik nog meer weten?

Wees creatief - gebruik muziek, een steen, een veer, een bloem, of een kaars om je op te concentreren (wees voorzichtig met vuur)!

Regelmatig bidden vraagt om enige discipline - het kan soms moeilijk zijn, net als je conditie op peil houden, je aan een dieet houden, of onkruid uit je tuin houden! Weinig en vaak werkt het beste, maar laat het er niet bij zitten! Geen enkel gebed, hoe gebrekkig je het ook vindt, is ooit vergeefs of waardeloos.

En verder?

Noteer gebeden en uitspraken die je aanspreken. Je komt ze op de onverwachtste plaatsen tegen. Er zijn ook boeken met gebeden, zoek er een uit dat je aanspreekt.

 

Voor een aantal Christelijke gebeden, klik hier