NOEME WILLEM
VISSER Wie en Waarom

LITURGIE &CETERA Thema's
 Kerkelijk Jaar
Hoofddienst  Getijden Devotie Uitingsvormen 

Liturgie

LITURGIEK
Liturgiek TVG

Liturgiegeschiedenis

Joods

Vroeg Christelijk

Oosters Orthodox

Westers Katholiek

Protestants

HYMNOLOGIE

Geschiedenis van de Hymnodie

Oud Joodse Hymnodie
Vroeg Christelijke Hymnodie
Griekse Hymnodie tot 900AD
Latijnse Hymnodie
Lutherse Hymnodie
Calvinistische (Franse) Psalmodie
Nederlandse Gemeentezang
na de Reformatie

Engelse Hymnodie

Muziekgeschiedenis


Kunstgeschiedenis

Prehistorie, Oudheid en Vroege Middeleeuwen
Renaissance
Barok en Rococo
Negentiende Eeuw
Twintigste Eeuw

 



Bidden helpt?!!
Ik zag een programma op t.v. over een groot internationaal onderzoek over de invloed van bidden op medische behandeling. Er zijn al heel wat dergelijke onderzoeken geweest. En meestal kwam er uit dat er gemiddeld een kleine positieve invloed op de behandeling vastgesteld werd. Niet altijd bleef die invloed op langere termijn merkbaar. Iets dergelijks kwam ook uit dit onderzoek.
Het is tegenwoordig in de mode om invloeden te onderzoeken waarvan de directe oorzaak-gevolg verhouding wetenschappelijk voor onmogelijk gehouden werd. Echte wetenschap sluit namelijk niets uit, maar past de theorie aan bij de vastgestelde verbanden.
De uitkomst van het onderzoek zou onder woorden gebracht kunnen worden door: bidden helpt, maar niet veel. Maar daarmee doe je dan de werkelijkheid veel geweld aan.
Bidden als manier om te krijgen wat op je verlanglijst staat, is niet erg effectief. Meestal zijn er veel effectievere manieren om te krijgen wat je wilt, bijvoorbeeld door het te kopen.
Maar daarmee wordt wel heel eenzijdig naar maar één van de kanten van het bidden gekeken.
Bidden is in de eerste plaats een manier om in relatie te treden met God. En daaruit vloeit gelijk voort dat het een manier is om kracht, troost en inspiratie van God te ontvangen. En op dat punt kunnen we rustig zeggen dat bidden helpt (anders hadden mensen het trouwens al lang afgeleerd).
Wie al wat langer meeloopt in de wereld, weet dat er heel wat dingen zijn die je niet kunt veranderen. Daar kun je zwaar aan tillen, machteloos van worden, en zelfs aan kapot gaan. Maar je kunt er ook anders mee omgaan, anders tegen aankijken. Maar daar is kracht voor nodig, kracht die je kunt putten uit de omgang met God. Bidden helpt dus.
Als je verdrietig bent kun je je hart uitstorten bij iemand die je vertrouwt, iemand bij wie je je geborgen voelt. Maar de meeste mensen verwachten ook iets terug. Bij God kun je helemaal jezelf zijn. Daar kun je je verdriet klagen zonder een klager gevonden te worden, daar kun je verdrietig zijn zonder dat de ander zich geneert. Bidden helpt dus.
Om net dat meer dan het gewone te doen waardoor het gewone leven bijzonder wordt, waardoor verhoudingen veranderen, waardoor situaties verbeteren, daarvoor heb je innerlijke kracht nodig, innerlijke creativiteit. En ook die kun je vinden door het bij God te zoeken, omdat je bij God geborgen bent, kun je met mensen risico's nemen. Bidden helpt dus.
Door voor anderen te bidden krijgen zij waarschijnlijk in de eerste plaats die kracht en steun. En soms, wonderlijk genoeg, gebeurt er meer. Maar het is niet als een automaat, stop er een euro in en er komt een reep uit. Alleen als je je relatie met God serieus neemt mag je ook verwachten uit die relatie steun te ervaren. (Maar in dit verband geldt natuurlijk: Ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp).(NWV)